Článeček pro zamyšlení

14.12.2013 13:43

Mám tu pro vás opět nějaký ten článek z jiné stránky pro zamyšlení anb:stalo se to někdy vám?


 

Hodně holek je nespokojených se svou postavou a za každou cenu na tom chtějí něco změnit. Ale pozor! Může to být první krok k životu nebezpečné nemoci. Když se ti jídlo stane nepřítelem…

 
 

Anorexie

Postižení trpí zkresleným vnímáním sebe samých. I když jsou hubení, vnímají se tak, že jsou tlustí. Každý den hlídají svou váhu, drží extrémně nebezpečné diety, nebo se jídlu dokonce vyhýbají úplně. Mnozí z těch, kdo trpí anorexií, zhubnou tolik, že jejich váha začne být životu nebezpečná, protože silná podváha a nedostatek potravy a živin vedou k poruchám srdečního rytmu nebo totálnímu selhání orgánů.

Bulimie

Takto nemocní lidé mají nekontrolovatelné návaly obrovského přejídání – a poté zase nutkavou potřebu se jídla zbavit. Buď rychle zmizí na záchod, aby jídlo okamžitě vyzvraceli, nebo se trápí nějakým velmi náročným sportovním programem, aby se nově získaných kalorií zase hned zbavili. Lidé trpící bulimií přestali vnímat to, kolik by toho měl normální člověk denně sníst. Dívky přestanou menstruovat, lámou se jim nehty a padají vlasy. Tato nemoc může také způsobovat velké zdravotní komplikace: záněty jícnu, zkažené zuby žaludečními šťávami, porušenou zásobu minerálních látek, nebo dokonce selhání srdce.

Binge eating (orgie/přejídání)

Stejně jako u bulimie trpí nemocní nekontrolovatelnými návaly šíleného přejídání a totálně ztrácejí kontrolu nad svými stravovacími návyky. Ale protože jídlo nezvracejí, mají většinou problémy s nadváhou. Hlavní příčinou všech těchto poruch je nespokojenost sama se sebou. K takové nemoci mají sklony lidé, kteří mají špatné rodinné zázemí, nízké sebevědomí, myslí si, že na světě vůbec nic neznamenají a že nejsou pro ostatní dost dobří takoví, jako ve skutečnosti jsou. Vždy je opravdu nutná pomoc odborníka!

JAKÉ VAROVNÉ SIGNÁLY BY SIS MĚLA HLÍDAT?

Jak začínají tyto poruchy?
Začínají ve tvé hlavě. Jednoznačné znamení je, když se myšlenky točí jen kolem váhy a postavy. Když ráno vstáváš a už přemýšlím o tom, jestli se máš nasnídat, nebo radši ne. Když se už i při žvýkání jídla zamýšlíš nad tím, kolik kalorií zrovna přijímáš a jak bys je mohla z těla zase rychle vytrénovat. Hodně takto nemocných lidí má tendence k tomu, že to hodně přehánějí se sportem. Najednou začnou běhat, chodí často plavat nebo tráví hodiny a hodiny ve fitku.

Ale vždyť na sportování přece není vůbec nic špatného.
Samozřejmě, že není. Ale když dívka začne ze dne na den přehnaně sportovat a hlavně kvůli tomu omezí věci, které ji vždycky bavily, třeba přestane chodit ven s kamarády – začíná to být podezřelé. Navíc nic se nesmí přehánět. V těchto případech dochází většinou k tomu, že takhle nemocní lidé radikálně změní svůj jídelníček nebo podstupují jednu dietu za druhou. Najednou jedí jenom salát a zavrhnou všechny sacharidy a tuky. A to je maximálně špatně!

Co mám dělat, když si nejsem jistá, jestli netrpím nějakou poruchou příjmu potravy?
Nejdůležitější je si uvědomit, že něco není v pořádku. Pak bude nejlepší vyhledat nějaké poradenské místo v blízkosti bydliště nebo se o pomoc obrátit telefonicky či e-mailem. Holky, buďte samy sebou a nesnažte se napodobovat slavné nebo modelingové ikony. Jedině takové, jaké jste, budete šťastné, spokojené a hlavně zdravé! A to je přece k nezaplacení!

 

—————

Zpět